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FOR OFICE USE ONLY 

 

Baptism Date: ------------------ 

 

Prep Class Date: ---------------- 

 

Godparent Affirmation of Eligibility 

 
Name of the child to be baptized: ___________________________________________  (print full name) 
 
Name of the godparent/witness: ___________________________________________________ (print clearly) 
 
         Catholic Godfather / Godmother Statement: 
 
As a practicing Catholic, I am aware that this request is an important opportunity for me to witness my faith 
and to give a good example of Catholic Life. I have consciously considered what I have been asked to do. I 
promise, with God’s assistance, to fulfill my role as a godparent and actively strive to live out my commitment 
to Christ and to the community life of the Church to the best of my abilities. 
 
I will give support to the person I am sponsoring by my prayers, in living the Christian life by my own actions, 
concerns and encouragement and by my example of loving God and loving neighbor. 
 
In signing below, I hereby affirm that I meet all the requirements as stated in Canon law 874 Section 1. 
 
____________________________________    ____________________________________ 
Signature of godparent      Date 
================================================================================= 
 
        Christian Witness Statement:  If you are not Catholic but are a Christian of another denomination. 

 
I will give support to the person I am sponsoring by my prayers, in living the Christian life by my own actions, 
concerns and encouragement and by my example of loving God and loving neighbor. 
 
In signing below, I hereby affirm that I have consciously considered what I have been asked to do. 
 
 
____________________________________    ____________________________________ 
Signature of Christian witness     Date 

Canon 872, 873, 874 of the code of Canon law lists requirements for the valid lawful sponsorship in 
Baptism: 
See details on requirements on the next page 
 

 The godparent’s role is, together with the parent, to present the child for the sacrament and help 
him/her to live a life befitting a baptized Catholic Christian. 

 There is to be only one male godparent/sponsor or one female godparent/sponsor or one of each. 

 Meets all requirements in Canon 874. (see back page) 
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THE CHURCH REQUIREMENTS FOR ROMAN CATHOLIC GODPARENTS 

 

 

Canon Law Citation: 
  

GODPARENTS/SPONSORS 

 

Can.  872 Insofar as possible, a person to be baptized is to be given a sponsor who assists an adult in Christian 

initiation or together with the parents presents an infant for baptism. A sponsor also helps the baptized person to 

lead a Christian life in keeping with baptism and to fulfill faithfully the obligations inherent in it. 

  

Can.  873 There is to be only one male godfather/sponsor or one female godmother/sponsor or one of each. 

  

Can.  874: 

§1. To be permitted to take on the function of sponsor a person must: 

  

1)  Be designated by the one to be baptized, by the parents or the person who takes 

Their place, or in their absence by the pastor or minister and have the aptitude 

 and intention of fulfilling this function. 

 

2)  Have completed the sixteenth year of age, unless the diocesan bishop has 

Established another age, or the pastor or minister has granted an exception for 

a just cause. 

 

3)  Be a Catholic who has received the most holy sacraments of Baptism, First Eucharist 

 and Confirmation and who participates in Sunday liturgy and leads a life in 

 harmony with the faith and the role to be undertaken. 

 

4)   Not be the father or mother of the one to be baptized. 

 

§2. A baptized non-Catholic Christian may act as a Christian witness but only together with a Catholic sponsor. 

 


